136 земетресения станаха от полунощ досега в поразената от два опустошителни

...
136 земетресения станаха от полунощ досега в поразената от два опустошителни
Коментари Харесай

5,7 тази сутрин в Адияман: над 140 земетресения от полунощ досега в Турция и Сирия - Свят

136 трусове станаха от среднощ до момента в поразената от два опустошителни труса с магнитуд 7,8 и 7,5, през вчерашния ден, демонстрират данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен институт. В прилежаща Сирия, също тежко наранена от бедствието, са станали 7. Сеизмолозите предизвестяват, че вторичните земетресения може да продължат и година.

От среднощ турско време до 10:11 ч локално време (9:11 ч българско) те са 136.

Най-силното от тях стана в 10:11 ч - 5,7 по Рихтер с епицентър на 13 км северозападно от турското градче Синджик в Адияман.

Второто по мощ също бе в Турция в 6:13 ч - 5,3 по Рихтер. Епицентърът му е на 13 км североизточно от Бесни - град с към 37 хиляди души население, покрай Газиантеп.

Трето по-значително бе с магнитуд 4.9. То стана 57 минути след среднощ на 5 км североизточно от Гьоксун, град в провинция Кахраманмараш с население към 34 хиляди души.

4.8 по Рихтер разклати 80-те хиляди поданици на Елбистан в провинция Кахраманмараш 15 минути след среднощ.

4.5 стана в 9:40 ч на 7 км от Гьоксун в провинция Кахраманмараш. Осем минути по-късно бе регистриран трус с магнитуд 4.9 в Централна Турция, провинция Малатия.

Две от земетресенията в Сирия бяха с магнитуд над 4 - 4.5 раздрусаха 340-хилядния пристанищен град Лата́кия в 1:29 ч след среднощ. Земетресение с магнитуд 4.8 стана на територията на Сирия, по границата с Турция, на 8 км северозападно от турския град Яйладаги.

Хората в 10-те наранени области не смеят да се приберат, нощуват в оживели зали, в колите си макар мразовитото време.

" Турция претърпява небивало злополучие в историята на републиката " - коментира пред Българска национална телевизия посланикът на страната в София Айлин Секизкьок. Тя означи, че дължината на разломните линии е 350 км, 30 000 кв. м е засегнатото пространство, а засегнатото е население наброява 13,5 милиона души. 5900 здания са изцяло сринати, 15 000 са ранените досега, само че се боим, че тези цифри ще набъбнат, каза посланик Секизкьок.

" Имаме потребност от поддръжка, благодаря на българския народ за помощта. България е първата страна след Азербайджан, която се задейства ", сподели още посланикът и допълни, че президентът Радев ѝ се обадил в 6 сутринта през вчерашния ден, с цел да я осведоми, че България изпраща помощ.

" Имаме потребност от поддръжка на интернационалната общественост ", сподели още Айлин Секизкьок. Необходима е институционална поддръжка, която да се координира от страна на Турция.

„ В областите, където се случи бедствието, и в идващите стадии разнообразни въпроси излизат на напред във времето. На този стадий имаме потребност от екипи за първа помощ, изключително в градските региони, където имаме доста тежки вреди в градската инфраструктура. България обезпечи подобен екип “, сподели Айлин Секизкьок. Още 40 страни са изпратили такива екипи.

Вторичните земетресения не престават и са доста мощни, имаме и срутени лечебни заведения, само че доста страни ни изпращат полевите си лечебни заведения, сподели посланикът на Турция в София.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР